Oppskriften Smyrja er det perfekte å ha på lefsene/kling til jul. Nydelig oppskrift - som løfter julens lefser til nye høyder. Smyrja smaker nesten som hapå-pålegg - og denne oppskriften her hentet fra Ingrid Espelids Fjernsynskjøkken og førjulsepisoden fra Voss.
Ingredienser:
- Helmelk - 1 liter
- Kandissukker - 250 gram
- Mørk sirup - 150 gram
- Prim - 300 gram
- Hvetemel - 175 gram
- Sukker - 50 gram
- Kaldt vann
- Rømme - 2 ss
Slik gjør du det:
- Smelt kandis i gryte over middels varme. Tilsett melk og rør godt.
- Tilsett sirup og prim - og kok opp.
- Tilsett jevning som du lager av hvetemel og sukker som du sper med vann til passende jevning - og rører inn rømme. Hell jevningen i gryta i tynn stråle under omrøring.
- Kok opp - og rør massen jevn. Sett til avkjøling.
- Smyrja må være avkjølt før du smører den på lefsene. Smør et tynt lag med smør på klingen - før du smører på et tynt lag smyrja på halve klingen.
- Du kan fryse smyrja - gi den et oppkok etter tining.
Smyrja, eller lefsefyll, er det perfekte å ha på lefsene/klingen til jul. Nydelig fyll som løfter julens lefser til nye høyder. Det smaker nesten som hapå-pålegg – og denne oppskriften er hentet fra Ingrid Espelids Fjernsynskjøkken og førjulsepisoden fra Voss.
Du finner oppskrift på Kling fra Telemark her. Smyrja er også godt å ha på Hardangerlefser, som du finner oppskrift på her.