Det er hyggelig å servere ferske hjemmebakte rundstykker til julefrokosten. Jeg pleier å sette emnene tett i tett - slik at det blir en form for "brytebrød", men det går også fint å sette dem en og en på bakebrettet.
Om du bruker kaldt vann/melk - kan du lage deigen kvelden i forveien og trille den ut, etterheve og steke neste morgen. Ønsker du grovere rundstykker, kan du erstatte deler av hvetemelet med sammalt hvete eller rug.
Ingredienser:
- Gjær - 50 gram
- Vann - 1,5 dl (lunkent)
- Melk - 1,5 dl
- Margarin - 75 gram
- Hvetemel - 500 gram
- Salt - 1 ts
- Sukker - 1 ts
Slik gjør du det:
- Løs opp gjær i blanding med melk og lunka vann.
- Tilsett smeltet margarin.
- Tilsett deretter det tørre - og elt deigen sammen. Sett til heving i 30 minutter.
- Trill boller av deigen og sett tett i tett på bakepapir på stekebrettet.
- Dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett til heving. Jo lengre du hever dem - jo bedre blir de (fra 30 - 90 minutter).
- Rett før steking pensler du lett vispet egg over rundstykkene - og gjerne sesamfrø eller linfrø om du ønsker det.
- Stekes på 225 grader i ca 10 - 15 minutter.
Det er hyggelig å servere ferske hjemmebakte rundstykker til julefrokosten. Jeg pleier å sette emnene tett i tett – slik at det blir en form for «brytebrød», men det går også fint å sette dem en og en på bakebrettet.