En juleklassiker som er hovedrett for mange på julekvelden. Mitt beste tips for å få en hyggelig kveld med garantert sprø svor og senkede skuldre, er å steke ribben ferdig på dagen. Da kan den avkjøles før du skjærer pene serveringsstykker - og varmer ribben sammen med medisterkaker og julepølser like før servering.
Ingredienser:
Slik gjør du det:
Beregn ca 500 gram ribbe per person. Jeg bruker alltid tynnribbe - og får sprø svor ved å følge denne oppskriften. Du kan velge å kjøpe ribben ferdig rutet og krydret, og da kan du hoppe over steg 1 og 2 under. Husk at ribba skal krydres og klargjøres helst et par dager før steking.
- Lage ruter på svoren: Skjær gjennom svoren med en skarp kniv. Du skal bare litt ned i spekket og ikke skjære helt gjennom. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er kald rett fra kjøleskapet.
- Gni ribba inn med salt og pepper, pass på at krydderet kommer godt ned mellom svoren - og krydre på begge sider. Dekk godt til med aluminiumsfolie og sett kjølig. Dette gjør du 1 -3 dager før ribba skal stekes.
- Finn fram langpanne og en asjett - og legg ribba i langpanne med svoren opp. Legg asjetten under ribba slik at den blir høyest på midten. Da renner smeltet fett bort fra ribba under steking - noe som gjør det lettere å få sprø svor. Ribba skal være omtrent like høy på begge sider for å få et jevnt stekeresultat.
- Hell over 2 dl vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie.
- Forvarm ovnen til 230 grader. Sett ribba inn midt i ovnen i 45 minutter. Nå blåser ribba seg opp.
- Ta ribba ut av ovnen, senk temperaturen til 200 grader. Ta bort foilen og sett ribba tilbake i ovnen og stek videre. Fra nå beregner du steketid på 1 - 1,5 time for tynnribbe og 2 - 2,5 timer for midtribbe.
- Ofte får ribba sprø svor helt av seg selv når du følger oppskriften over. Men om det ikke skjer, kan du mot slutten av steketiden sette langpannen høyere i ovnen og bruke grillfunksjonen. Pass godt på så du ikke brenner svoren og følg med hele tiden. Om bare deler av ribba har sprø svor, kan du dekke til disse delene med folien slik at de ikke blir brent.
- La ribba hvile etter steking ca 20 minutter og skjær i serveringsstykker.
- Om du steker ribba noen timer før servering, kan du varme opp ribba igjen - uten at svoren blir myk - sammen med medisterkaker og julepølse i 30 minutter på 200 grader. Husk å ikke dekke til ribba mens den står avkjølt før oppvarming.
- Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål og rødkål, svisker, rørte tyttebær og kokte poteter.
Ribbe er en juleklassiker som er hovedrett for mange på julekvelden. Mitt beste tips for å få en hyggelig kveld med garantert sprø svor og senkede skuldre, er å steke ribben ferdig på dagen. Da kan den avkjøles før du skjærer pene serveringsstykker – og varmer ribben sammen med medisterkaker og julepølser like før servering.