For meg blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her er oppskriften for hvordan du enkelt kan trylle fram en av julens beste middager.
Husk - det kan lønne seg å kjøpe pinnekjøtt av god kvalitet - for her får du det du betaler for. Min favoritt er pinnekjøtt fra sau som har beitet på øyene i Søgneskjærgården.
Ingredienser:
- Pinnekjøtt - ca 350 g per porsjon
- Vossakorv
- Mandelpoteter
- Kålrotstappe (se egen oppskrift)
Slik gjør du det:
- Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann over natten. Bytt vann en gang.
- Legg bjørkepinner på kryss og tvers i bunnen av en vid gryte. Har du ikke slike pinner, kan også en rist brukes.
- Fyll på vann slik at det står i høyde med pinnene.
- Legg kjøttbitene på kryss og tvers over.
- Damp kjøttet under lokk til kjøttet løsner fra beina. Dette tar mellom 2 og 3 timer. Pass på at det ikke koker tørt, husk å fylle på vann underveis. Husk at kjøttet ikke skal være i kontakt med vannet da vi ikke ønsker å koke pinnekjøttet, men dampe det.
- Om ønskelig, kan pinnekjøttet brunes lett i stekeovnen etter damping. Legg kjøttet i en langpanne og sett høyt i stekeovn under sterk varme eller grill i ca 5 minutter.
- Vossakorv eller julepølse kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
- Serveres på varme tallerkener sammen med kokte mandelpoteter, kålrotstappe og sjy.
For meg blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her er oppskriften for hvordan du enkelt kan trylle fram en av julens beste middager.