- Koking/steking: 0day 0 h 8 min
Det blir ikke jul uten pepperkaker. Ferdigdeig gjør også susen, men det er lettere enn du tror å lage deigen fra bunnen. Gjør klar ingrediensene på forhånd og finn fram gryta.
Ingredienser:
- Sukker - 2,5 dl
- Lys sirup - 0,75 dl
- Vann - 0,75 dl
- Meierismør - 150 gram
- Kanel - 1 ss
- Ingefær - 1 ss
- Nellik - 1 ts
- Kardemomme - 1 ts
- Natron - 1,5 ts
- Hvetemel - 7 - 8 dl
Slik gjør du det:
- Hell sukker, sirup og vann i ei gryte og kok opp.
- Bland romtemperert smør og krydderet i gryta og la det smelte. Avkjøl blandingen uten å røre rundt.
- Bland natron og ca 6 dl mel. Rør det inn i sukkerblandingen i gryta til det blir en glatt deig. Tilsett mer mel etter behov, men ikke for mye - deigen blir mer fast etter noen timer i kjøleskap.
- Dekk til deigen og la den stå kaldt noen timer - helst til neste dag.
- Sett ovnen på 175 grader.
- Ta en del av deigen av gangen og trill den ut på meldrysset underlag. Prøv å ikke bruke for mye mel når du triller ut deigen.
- Du skal rulle deigen ganske tynt - og stikk ut kaker i former etter eget ønske. Legg dem på bakeplate med bakepapir. Om det blir for vanskelig å få kakene over på bakeplata, kan du trille ut kakene direkte på bakepapiret.
- Stek pepperkakene midt i ovnen i 8 - 10 minutter. Avkjøles på rist.
- Om du ønsker å pynte kakene med glasur - holder de seg i 14 dagers tid før de blir for myke. Uten glasur holder pepperkakene seg lenge i tett boks.
Det blir ikke jul uten pepperkaker. Ferdigdeig gjør også susen, men det er lettere enn du tror å lage deigen fra bunnen. Gjør klar ingrediensene på forhånd og finn fram gryta. Deigen er lettere å jobbe med om du lager den dagen i forveien.