
Innimellom alle julekakene kan det være godt med litt gjærbakst. Disse kanelbollene går unna, så det kan være smart å doble porsjonen når du først er i gang. Er supre å legge i frysen - de tiner raskt, og dermed har du noe å servere uventede gjester eller når du bare får lyst på noe godt en vinterkveld. Denne oppskriften gir to bakebrett med kanelboller, eller kanel i svingane som vi kaller det her på Sørlandet.
Ingredienser:
- Hvetemel - 1,5 liter
- Sukker - 125 gram
- Tørrgjær - 1 pose, 50 gram
- Kardemomme - 2 ts
- Salt - 0,5 ts
- Meierismør - 150 gram
- Lettmelk (lunken) - 5 dl
- Egg - 1 stk (romtemperert)
- FYLL:
- Meierismør
- Sukker
- Kanel
- Melisglasur
Slik gjør du det:
- Bland de tørre ingrediensene sammen i bakebollen. Deigen kan lages for hånd, men jeg bruker maskin for å gjøre eltejobben lettere.
- Tilsett lunken melk (varm opp til ca 30 grader) - og egget, rør sammen.
- Tilsett romtemperert smør i terninger og la maskinen elte deigen godt i ca 5 minutter. Jeg lar maskinen kjøre på trinn 2 på min KitchenAid.
- Sett deigen til heving på et lunt sted under plast og kjøkkenhåndkle. La heve til dobbel størrelse, rundt 1 time.
- Velt deigen ut på benken og kna den lett sammen. Del i to emner.
- Kjevle deigen til et stort rektangel. Smør romtemperert smør over det hele, strø over sukker og kanel (vær gjerne raus med fyllet). Neste steg kan du gjøre på to måter:
- Brett deigen dobbelt - og skjær tynne remser av deigen. Ta tak i hver del av remsen og tvinn deigen før du samler den til en kanelbolle og setter på stekebrett til heving. Fikk ikke tatt bilde av denne prosessen, men hovedbildet på oppskriften viser kanelbollene som jeg surret slik.
- Rull sammen deigen til en pølse - fra en ende til den andre. Rull gjerne litt stramt. Skjær av biter som settes på stekebrett til heving. Settes gjerne tett i tett på bakebrettet - slik at det blir en "kake".
- Sett kanelbollene et lunt sted til heving i 45 minutter, du kan gjerne pensle lett med et pisket egg like før steking.
- Stekes midt i ovnen på 225 grader i 10 minutter.
- Avkjøles på rist.
- Valgfritt: du kan tilsette litt melisglasur på kanelbollene mens de ennå er lunkne. Bland sammen et par spiseskjeer melis sammen med litt vann (du trenger bare litt vann) - og smør det lett over kanelbollene.
- NYT!
Ferske kanelboller er det lite som slår – gjærbaksten som vi kaller Kanel i svingane her på Sørlandet. Her finner du oppskriften på hvordan du lager dem – steg for steg – og det kan være smart å doble porsjonen med det samme, så kan du ha noen liggende på frysen.