Kalkun har blitt populær julemat - og for meg er dette fast følge hver julekveld. Kalkun er magert kjøtt som har lett for å bli tørt dersom det ikke stekes riktig. Jeg smører kalkunen godt med smør og honning - og bruker stekepose for å få en saftig kalkun på julekvelden.
Ingredienser:
- Kalkun - 4 kilo
- Meierismør
- Sitron
- Epler
- Svisker
Slik gjør du det:
Fortsatt er dypfryst kalkun mest vanlig - selv om stadig flere tilbyr fersk kalkun. Om du kjøper kalkunen frossen, må du beregne 2 til 3 døgns tinetid i kjøleskap før du kan steke den. Kalkunen skal tines i emballasjen.
- Når kalkunen er tint, fjerner du posen med innmat om den ligger inne i fuglen. Denne er perfekt til å koke kraft på. Da steker du innmaten brun før du heller over vann og hønsebuljong. Kokes en times tid - og deretter siler du kraften klar til å lage saus like før servering.
- Vask og tørk kalkunen. Gni den inn med en halv sitron både inni og utenpå, deretter salt og pepper.
- Fyll kalkunen med eplebiter og svisker - og sy sammen åpningen med hyssing. Bind opp fuglen med hyssing så ikke lår og vinger spriker.
- Legg noen gode biter med meierismør inn under skinnet på kalkunen - vær forsiktig så skinnet ikke revner. I tillegg pensler jeg skinnet med smeltet smør og litt honning før steking.
- Nå skal fuglen stekes - beregn 40 - 50 minutter steketid per kilo kalkun. Jeg pleier å bruke en stor stekepose når jeg steker kalkun og har bare gode erfaringer med dette. Men det går også fint å steke uten denne posen, da steker du den på rist over langpanne.
- Stek kalkunen på 160 - 170 grader. Følg steketiden etter hvor stor kalkunen er. Om du steker uten stekepose, kan du med fordel øse sjy over kalkunen hver halvtime. Mange kalkuner kommer også med steketermometer integrert - som popper ut når kalkunen er ferdig stekt. Ellers kan du sjekke dette ved å stikke inn mellom kalkunkropp og lår - om det pipler ut klar kraft er den ferdig, er kraften rosa må kalkunen steke lenger.
- La kalkunen hvile før servering. Da kan du bruke tiden på å lage en god fløtesaus av stekeskyen og kraften du har fra punkt 1.
- Ingredienser til saus: 6 dl stekesjy, kraft fra innmat, 3,5 ss smør, 3,5 ss hvetemel, 2 dl kremfløte, salt og pepper:
- Sil stekeskyen og ha den i gryta.
- Rør mykt smør sammen med hvetemel til meljevning.
- Visp inn meljevning litt om gangen mens du rører godt.
- La sausen koke 4 - 5 minutter
- Visp i kremfløte - og smak til med salt og pepper
- Når kalkunen har hvilt etter steking - skjæres den opp i serveringsstykker.
- Serveres sammen med kokte poteter, fløtesaus, waldorfsalat og grønnsaker etter ønske. Jeg bruker rosenkål, rødkål, surkål og gulrøtter.
Kalkun har blitt populær julemat – og for meg er dette fast følge hver julekveld. Kalkun er magert kjøtt som har lett for å bli tørt dersom det ikke stekes riktig. Jeg smører kalkunen godt med smør og honning – og bruker stekepose for å få en saftig kalkun på julekvelden.