- Tilberedningstid: 60 minutter
- Koking/steking: 0day 0 h 8 min
Denne oppskriften har jeg fått fra bageren i byen, Dampbageriet i Kristiansand. Deigen er lett å lage, men ikke minst enkel å jobbe med for både store og små.
Deigen må lages dagen før du skal bake ut kakemenn, og stå kaldt over natta. Du kan fint lage deigen flere dager, så lenge du oppbevarer den kjølig og dekket med plast.
Oppskriften rekker til mange brett med kakemenn, men er halvert fra opprinnelig oppskrift.
Ingredienser:
- Soyaolje - 0,75 dl
- Kulturmelk - 5,2 dl
- Matfett (Flott) - 75 g
- Vaniljearoma - 7,5 g
- Sukker - 750 g
- Hornsalt - 10 g
- Hvetemel - 1,65 kg
Slik gjør du det:
- Bland de våte ingrediensene i en kjøkkenmaskin, tilsett deretter sukker, hornsalt og hvetemel.
- Dekk til deigen med plast og sett kjølig over natten.
- Jeg liker å kjevle deigen på silikonmatte, men den kan også kjevles rett på kjøkkenbenk eller bord dekket med et tynt lag mel. Jo mindre mel du bruker i utkjevlingen, jo bedre blir kakene.
- Kjevle deigen til noen millimeters tykkelse, avhengig av hvordan du liker dem. Stikk ut figurer og legg på bakepapir på stekebrett.
- Stek på 180 grader i 8 - 10 minutter, steketiden avhenger litt av tykkelsen på kakemennene.
- Avkjøles på rist - og legges i tett boks for oppbevaring
Om oppskriften:
Kakemenn er en tradisjonsrik julekake fra Sørlandet. Oppskriften gir myke kakemenn som kan dyppes i sjokolade eller spises som de er.