- Mengde: 4 kaker
- Tilberedningstid: 2h 20 min
- Koking/steking: 0day 0 h 30 min
Denne oppskriften er hentet fra NRK fjernsynskjøkkenets julespesial, Jul i Morgedal. På kjøkkenet hos ei koselig dame, stekes hele denne deigen i en langpanne, men jeg velger å dele den i fire mindre julekaker. Smaker nydelig med smør eller brunost.
Ingredienser:
- Margarin - 150 gram
- Sukker - 350 gram
- Melk - 1 liter
- Egg - 3 stk
- Gjær - 50 gram
- Hvetemel - 1,5 kilo
- Kardemomme - 2 ts
- Rosiner - etter smak
Slik gjør du det:
- Melk, margarin og sukker kokes opp i gryte, før det helles over i en kjøkkenmaskin
2. Tilsett gjær, kardemomme, piskede egg og rosiner - og kjør maskinen forsiktig
3. Tilsett hvetemel litt etter litt
4. Sett deigen til heving på et lunt sted - dekk gjerne til med et kjøkkenhåndkle - i 2 timer
5. Velt deigen på kjøkkenbenken eller ei silikonmatte - og drypp litt sitrondråper i deigen (kan droppes, men gir frisk smak).
6. Del i 4 emner og trill til runde kaker. Sett til etterheving to og to på stekebrett i ca 20 minutter. Pensle med egg like før steking. Lag et godt hull midt i kaka før den stekes, så unngår du at den sprekker opp.
7. Stekes på 150-175 grader i 30 - 40 minutter.
Jeg bruker mye rosiner i deigen, og om du er glad i sukat kan dette også tilsettes. En neve valnøtter kan også tas i deigen før hevingen starter. Julekakene er aller best når de nytes ferske, men de kan også fryses.
Når duften av nystekt julekake sprer seg i huset – da er det jul! Perfekt følge til kvelden-før-kvelden lille julaften – eller på kakefatet gjennom jula. Oppskriften er hentet fra NRK Fjernsynskjøkkenets julespesial, Jul i Morgedal fra tidlig på 1990-tallet. Der stekes hele deigen i en langpanne, men jeg velger å dele den i fire mindre julekaker. Smaker nydelig med smør eller brunost!