Berlinerkranser er en populær klassiker til jul - og denne oppskriften er fra Ingrid Espelid Hovigs fjernsynskjøkken. De kan være litt vanskelige å håndtere på første forsøk, men husk å sette deigen kaldt over natta, så blir deigen mer medgjørlig når du triller kranser.
Ingredienser:
- Hardkokt eggeplomme - 1 stk
- Rå eggeplomme - 1 stk
- Sukker - 4 ss
- Hvetemel - 175 gram
- Meierismør - 125 gram
- Pynt
- Eggehvite - 1 stk
- Perlesukker
Slik gjør du det:
- Kok et egg i 10 minutter - del og ta ut eggeplommen.
- Rør den hardkokte eggeplommen sammen med den rå eggeplommen.
- Ha i sukker og rør til blandingen er en tykk eggedosis.
- Smuldre smøret i melet, men hold litt av melet tilbake.
- Bland sammen melet og eggedosisen og rør den jevnt. Dersom deigen er veldig løs, kan du ha i resten av melet. Ikke rør deigen for mye - da kan den bli vanskelig å trille ut. Sett deigen i kjøleskap i noen timer eller gjennom natta.
- Ta små deler av deigen og trill til lillefingertykke pølser. Jeg lager meg en mal med en pappskive på 12 cm, slik at jeg kan kutte alle kransene i samme størrelse.
- Legg pølsen sammen til en krans med endene over hverandre.
- Pensle kakene med eggehvite - som er lett pisket sammen. Dypp dem deretter i perlesukker og sett på et stekebrett dekket med bakepapir.
- Berlinerkransene stekes midt i ovnen på 180 grader i 10 - 12 minutter til de er lett gyldne.
- Avkjøl kakene på en rist og oppbevar dem i tett boks når de er avkjølt.
Berlinerkranser er en klassiker til jul, og kan være litt vanskelig å få til. Å sette deigen kaldt i kjøleskapet over natta hjelper når du skal trille kransene.
Sjekk gjerne også oppskriften på en deig – fire kaker, hvor en av dem er en enkel versjon av berlinerkranser.